Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 12.02.2010
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Aniela Nine
Titlul articolului: Regiunea Har-Cov-Ms, obţinută de UDMR
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/politica/regiunea-har-cov-ms-obtinuta-de-udmr-535514.html


Un proiect de lege al UDMR care prevede dublarea la 16 a numărului de regiuni de dezvoltare, incluzând înfiinţarea regiunii Harghita-Covasna-Mureş, a fost adoptat tacit de Senat. Politicienii PSD şi PNL din Covasna acuză "conotaţii etnice" în desenarea acestei regiuni de dezvoltare.

 

 

 O iniţiativă legislativă a parlamentarilor UDMR prin care se propune înfiinţarea a şaisprezece regiuni de dezvoltare, una grupând judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi organizarea a cinci macroregiuni de dezvoltare a fost adoptată tacit ieri de Senat. Proiectul de lege, depus încă din iulie 2009, avea raport negativ de la comisia de administraţie, însă pentru că termenul de dezbatere a fost depăşit a fost trimis ieri către Camera Deputaţilor fără a mai fi discutat de plenul Senatului. Potrivit proiectului, în locul celor 8 regiuni de dezvoltare actuale se organizează 16, grupate la rândul lor în 5 macroregiuni de dezvoltare, după cum urmează: Botoşani - Suceava, Bacău - Iaşi - Neamţ - Vaslui, Brăila - Buzău - Galaţi - Vrancea (macroregiunea I);  Constanţa - Tulcea, Bucureşti, Călăraşi - Ialomiţa - Ilfov, Giurgiu - Teleorman, Dolj - Mehedinţi - Olt (macroregiunea II); Gorj - Vâlcea, Argeş - Dâmboviţa - Prahova (macroregiunea III); Arad - Caraş-Severin - Timişoara, Alba - Hunedoara, Sibiu - Braşov (macroregiunea IV) şi Covasna - Harghita - Mureş, Bistriţa-Năsăud - Cluj - Maramureş şi Bihor - Sălaj - Satu-Mare (macroregiunea V). Cele 8 regiuni actuale de dezvoltare nu sunt unităţi administrativ-teritoriale şi nu au personalitate juridică, funcţia lor fiind aceea de a coordona proiecte infrastructurale regionale.

 

PSD ŞI PNL ACUZĂ "CONOTAŢIILE ENTICE"

Adoptarea legii fără dezbateri în Senat a determinat reacţii critice din partea liderilor filialelor din Covasna ale PSD şi PNL. Deputatul Horia Grama, liderul PSD Covasna, a declarat Mediafax că o regiune formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu va fi una de dezvoltare, ci una de "subdezvoltare". Grama s-a declarat însă convins că iniţativa UDMR nu va fi adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

"Este scandalos că nu a fost dezbătut în plen.

 

Probabil UDMR a recurs la tot feluri de tactici, pentru a trece tacit", a acuzat Grama, adăugând că criteriul avut în vedere de UDMR la "desenarea" regiunii este strict etnic. "N-ar fi o regiune de dezvoltare, ci de subdezvoltare, deoarece nu văd alt criteriu decât cel etnic", a explicat deputatul PSD Covasna. Şi liderul PNL Covansa, Marius Obreja, a apreciat că la baza stabilirii graniţelor regiunii Har-Cov-Ms stă tot un criteriu etnic.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.